Wyborny sos słodko - kwaśny z mięsem

Sosy do makaronu są różnego rodzaju polecam: sos słodko - kwaśny z mięsem pełen aromatu i delikatnego smaku.


- 30 dag mięsa gulaszowego, mielonego(rzadko stosuję ze względu na chrząstki które są wyczuwalne podczas jedzenia).
- 4 pieczarki
- 1 lub 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub własny przecier
- od 5 do 6 łyżek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- przyprawy: sól, zioła prowansalskie, estragon

Sposób wykonania sosu słodko - kwaśnego:

- mięso płuczemy i obsmażamy na patelce bez dodatku tłuszczu
- pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki
- cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
- do garnka z wrzątkiem wkładamy mięso i pieczarki, cebulę, solimy (według uznania)i dodajemy zioła prowansalskie
- gdy składniki będą miękkie wówczas dodajemy przecier pomidorowy oraz drzem
- sos musi się jeszcze gotować na wolnym ogniu
- przed wyłączeniem sosu dodajemy pół łyżeczki estragonu


Uwagi:
- Ilość dodawanych przypraw jest indywidualna. Ja dodaje dużo kosztem mniejszej ilości soli.
- Czas wykonania waha się od 45 do 90 minut wszystko zależy na jakim sprzęcie się pracuje.