Sos z grzybów suszonych do mięsa i makaronu

Aksamitny smak sosu grzybowego nada twojej mięsnej potrawie wyrazistości i doskonałego smaku.

Przepis na sos z grzybów suszonych do mięsa i makaronu:
  • 30 g suszonych grzybków
  • cebula
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • 400 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania sosu z grzybów suszonych do mięsa i makaronu:
  • grzyby zalać ciepłą wodą i pozostawić na godzinę
  • odlać wodę i gotować w świeżej wodzie około 50 minut (aż będą miękkie)
  • ugotowane grzyby wyjąć i pokroić na paseczki lub posiekać
  • do wywaru z grzybów dołożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i gotować aż będzie miękką
  • gdy cebula będzie miękka dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki
  • śmietanę rozrobić z mąka i wlać do sosu
  • doprawić do smaku