Przepis na sos z grzybów suszonych do mięsa i makaronu:
- 30 g suszonych grzybków
- cebula
- łyżka masła
- 100 ml śmietany kremówki
- łyżka mąki
- 400 ml wody
- przyprawy: sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania sosu z grzybów suszonych do mięsa i makaronu:
- grzyby zalać ciepłą wodą i pozostawić na godzinę
- odlać wodę i gotować w świeżej wodzie około 50 minut (aż będą miękkie)
- ugotowane grzyby wyjąć i pokroić na paseczki lub posiekać
- do wywaru z grzybów dołożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i gotować aż będzie miękką
- gdy cebula będzie miękka dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki
- śmietanę rozrobić z mąka i wlać do sosu
- doprawić do smaku