Aksamitny sos ze świeżych grzybów do mięsa i makaronu

Aromatyczny, aksamitny sos pachnący lasem przeniesie Cię na łono natury a twój obiad będzie smakował wybornie.


Przepis na sos ze świeżych grzybów do  mięsa i makaronu:
  • 200 g świeżych grzybów (najlepiej borowików, maślaków, koźlarzy)
  • cebula
  • łyżka maki
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 300 ml wody
  • sól, pieprz
Sposób wykonania sosu ze świeżych grzybów do mięsa i makaronu:
  • grzyby obrać, umyć i posiekać
  • posiekać cebulę
  • cebulę wraz z grzybami uprażyć
  • mąkę przesmażyć z masłem
  • gdy sos z grzybów przestygnie dodać ze smażoną mąkę i śmietanę
  • podgrzać na wolnym ogniu i doprawić do smaku