Aksamitny sos beszamelowy Batarde

Sosy beszamelowe - sos beszamelowy Batarde doskonały sos który można podać jako część składową całego obiadu. Warzywa zanurzone w tym sosie coś pięknego...
Składniki sosu beszamelowego Batarde:
  • 60 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml wody
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z połówki cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania sosu beszamelowego Batarde:
  • zesmażyć łyżkę masła z mąką
  • zalać zimną wodą
  • na małym ogniu podgrzewać, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje
  • zdjąć z ognia i stopniowo dodawać śmietanę, żółtka, sok z cytryny i przyprawy. Ciągle ubijamy
  • podgrzewać cały czas mieszając
  • jeśli pojawiły się grudki przesiać przez sitko
  • dodać resztę masła i starannie wymieszać