Aksamitny sos pomidorowy do mięsa

Doskonały sos pomidorowy podkreśli smak żeberek, karczku, schabu.
Przepis na sos pomidorowy do mięsa:
  • 2 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki wywaru mięsnego lub wody
  • 20 dag świeżych pomidorów (2- 3 łyżeczki przecieru)
  • 4 łyżki śmietany
  • 2- 3 łyżki mleka
  • przyprawy: sól, cukier
Sposób przygotowania sosu pomidorowego do mięsa:
  • masło rozetrzeć z mąką
  • zaprawić gorącym rosołkiem
  • połączyć z pomidorami najlepiej najpierw rozgotować w małej ilości wody
  • świeże pomidory
  • gotujemy ciągle mieszając
  • na koniec dodać mlek i śmietanę
  • doprawić do smaku
Sos za gęsty rozcięczyć wodą.